Vilken funktion har en cykelhållare?

Vilken funktion har en cykelhållare?

En cykelhållare är en jättesmart produkt som förenklar livet för alla cykelägare. Vill du till exempel ta med dig en eller flera cyklar på semestern är en cykelhållare ett måste. Det finns många olika typer av cykelhållare, för att veta vilken typ som passar dig bäst måste du tänka igenom flera olika aspekter. Hur många cyklar behöver du transportera? Hur mycket extravikt klarar din bil av? Finns det dragkrok på bilen? Behöver du kunna komma åt bagageutrymmet på bilen samtidigt som du använder din cykelhållare? När du har tänkt igenom dessa frågor så är det dags att bestämma var du ska köpa en cykelhållare. 

Var köper man cykelhållare? 

Många personer köper begagnade cykelhållare. Då kan man till exempel besöka Tradera eller Blocket. Det finns också många köp- och säljgrupper på Facebook. Då kan du enkelt komma i kontakt med folk som bor nära dig och som säljer cykelhållare. När du köper en cykelhållare begagnat ska du alltid fråga efter varumärket och varför de vill bli av med sin cykelhållare. Vill du hellre ha en helt ny cykelhållare så kan du vända dig till en vanlig cykelbutik, de säljer ofta både cyklar och cykelhållare. 

Användarvänliga cykelhållare? 

En cykelhållare som monteras på bilens tak kan ibland vara lite svår att använda. Dels måste man kunna hiva upp cyklarna och har du till exempel en el-cykel blir det alldeles för tungt. En el-cykel har ju en motor som ofta väger flera kilo. Det finns dessutom cykelhållare som fästs på taket och som bara fungerar om du först monterar bort framhjulet vilket i längden kan bli både krångligt och tidskrävande. När man fäster cyklarna kan man ibland även riskera att repa och skada ramen. En cykelhållare som fästs på bilens dragkrok är många gånger enklare att använda. Det är inte lika tungt att lyfta upp cykeln och du riskerar inte att skada lacken på bilen. 

Vad ska jag tänka på när jag köper cykelhållare? 

Köper du en cykelhållare för dragkroken så ska man alltid säkra cyklarna med en speciell rem så att det inte ramlar av. Det är inte alltid en sådan rem ingår så ibland kan du behöva köpa till en. En cykelhållare som sitter på dragkroken får inte dölja din registreringsplåt. Du kan i värsta fall bli tvungen att köpa en extra-plåt som du fäster framför din cykelhållare. Det är också viktigt att cykelns däck inte hamnar för nära avgasröret, då kan nämligen däckens skadas.